Multiple Sclerose Centrum
Noord Nederland

Terug naar overzicht

Donor in beeld!

DONOR IN BEELD

Bij veel onderzoeken van het MSCNN wordt gebruik gemaakt van post-mortem hersenweefsel afkomstig van de Nederlandse hersenbank. In hun recente Nieuwsbrief een verhaal van een donor.

“Mijn naam is Nieske Brouwer, ik ben 61 jaar en in augustus 2019 heb ik mijn 40 jaar jubileum als analiste gevierd. Van die 40 dienstjaren ben ik de laatste 10 jaar intensief betrokken geweest bij het hersenonderzoek binnen het Universitair Medisch Centrum Groningen. Voor dit onderzoek ontvangt onze onderzoeksgroep van de Nederlandse Hersenbank regelmatig vers hersenweefsel na het overlijden van een geregistreerde hersendonor en uit dit materiaal isoleren wij onze cell of interest, de microglia – de immuuncellen van het brein. Het is zeer interessant onderzoek, waarbij we op zoek zijn naar de veranderingen in deze cel als gevolg van veroudering, en ook ten gevolge van multiple sclerose en de ziekte van Alzheimer. Het onderzoek met dit kostbare materiaal wordt bij ons op de afdeling uitgevoerd door een groep toegewijde onderzoekers en het vraagt een grote mate van flexibiliteit en collegialiteit.

Na overlijden van een geregistreerde donor worden we door de NHB gebeld op onze zogenaamde glia-telefoon (een mobieltje dat rouleert onder medewerkers die hersenonderzoek doen zodat we altijd bereikbaar zijn) en beslissen we of de donor mogelijk past binnen ons onderzoek. Bij geschiktheid wordt de koerier ingeschakeld voor het transport van Amsterdam naar Groningen en intussen worden er collega’s ‘opgetrommeld’ om te helpen bij het optimaal verwerken van dit bijzondere en waardevolle materiaal. Alle andere geplande werkzaamheden van die dag worden uitgesteld naar een later tijdstip. De verwerking van het ontvangen hersenweefsel is een langdurig proces en ik vroeg mij tijdens de werkzaamheden vaak af ‘waarom geef ik mij niet op als hersendonor?’ en daarbij bleef het dan. Dit veranderde na verloop van tijd in de gedachte ‘waarom heb ik mij nu nóg niet opgegeven als hersendonor?’ om uiteindelijk de formulieren op te vragen en mij aan te melden als donor. Ik weet als geen ander hoe belangrijk dit materiaal is en welke stappen er kunnen worden gemaakt met de onderzoeksresultaten van dit waardevolle materiaal.

Natuurlijk hoop ik dat ze nog lang moeten wachten op mijn hersenen, én op die van mijn man die gelijktijdig ook donor werd, en daarnaast hoop ik dat onze donatie dan nog altijd valt in de categorie ‘controle donor’.”

Meer informatie over hersendonatie vindt u op de site van de Nederlandse Hersenbank.