Multiple Sclerose Centrum
Noord Nederland

Terug naar overzicht

Promotie Marion Wijering

Donderdag 16 januari promoveert Marion Wijering. Marion werd tijdens haar onderzoek begeleid door Prof. Bart Eggen, Dr. Wia Baron en Dr. Susanne Kooistra.
Wat heeft Marion de afgelopen 4 jaar aan gewerkt en wat gaat ze nu doen?
Het onderzoek was onderdeel van de MSCNN programmasubsidie  van de de Stichting MS Research.

Wat is de titel van je proefschrift?
 “Insights in glial cell pathology and multiple sclerosis”.

Kun je in ongeveer 100 (simpele) woorden vertellen waar je onderzoek over gaat?      
Mijn onderzoek richt zich op de ziekte MS, met als belangrijkste onderwerp: de activiteit van genen in de hersenen van mensen met MS. Genen zijn dragers van informatie voor de productie van eiwitten, die aan cellen eigenschappen en functies geven. Welke verschillen in genen activiteit zien we als we de plakjes hersenweefsel van mensen met MS vergelijken met die van mensen zonder MS?
Daarnaast heb ik ook veel celkweek experimenten uitgevoerd, waarbij ik gebruik maakte van cellen die uit het bloed van mensen met MS en hun broers/zussen zonder MS waren geïsoleerd. Deze cellen heb ik in het laboratorium ontwikkeld tot een bepaald type hersencel, met als belangrijkste onderzoeksvraag: zien we verschillen in het remyelinisatieproces bij de cellen afkomstig van mensen met MS en de cellen van de broer/zus zonder MS?

Wat is het belang van je onderzoek voor de mensen met MS?
Door fundamenteel onderzoek te verrichten, verkrijgen we nieuwe inzichten in de ontwikkeling van MS laesies en de progressie van de ziekte. Als we begrijpen welke genen bijdragen aan laesievorming en welke cellulaire processen verstoord zijn, kunnen we hier in de toekomst op inspelen. Dit zouden aangrijpingspunten kunnen zijn voor de ontwikkeling van MS medicijnen

Waar ben je vooral trots op?
Ik heb de afgelopen jaren ontzettend veel geleerd. Zo heb ik veel kennis opgedaan van MS, van nieuwe laboratoriumtechnieken, het aanvragen van subsidies, het presenteren op congressen etc. Daarnaast ben ik trots op hoe dit PhD-traject verschillende vaardigheden heeft verbeterd en versterkt en hoe het heeft bijgedragen aan mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling, waardoor ik ben geworden wie ik nu ben.

Wat is je volgende carrière stap?
Na 5,5 jaar onderzoek te hebben gedaan naar MS, heb ik besloten mijn carrière een andere richting te geven en de overstap te maken naar het beroep van operatieassistent. Gedurende de afgelopen jaren heb ik intensief onderzoek verricht op moleculair niveau, maar ben ik er voor mezelf achter gekomen dat ik graag iets dichter bij de patiënt sta. Ik haal veel energie uit het helpen van anderen en wil graag mijn steentje bijdragen aan zorg die directe impact heeft op mensen, waarbij ik dagelijks bijdraag aan het verbeteren van de gezondheid van één of meerdere personen en hun kwaliteit van leven.
In maart begin ik met deze opleiding in het UMCG.