Marjan en Martin Uittenbroek op bezoek bij het MSCNN
Samen op weg naar oplossingen!
door Vera Kuiken
Doktoren, onderzoekers, donateurs en mensen met MS, allen spelen een belangrijke rol in de zoektocht naar oplossingen voor de zenuwslopende ziekte MS. Ondanks dat ze zoveel van elkaar kunnen leren, zie je ze niet vaak samen in één overlegruimte. Met het bezoek van Marjan en Martin Uittenbroek aan de onderzoeksgroep van Dr. Iris Jonkers van de afdeling Genetica van het UMCG, werd dit gerealiseerd. Marjan, die net als haar moeder MS heeft, en haar man Martin (mede-eigenaar van kwekerij ‘Vreugdenhil Young Plants’) maakten in 2019 een fondsenwervende actie van Stichting MS Research financieel mogelijk. Deze actie met de Pick-&-Joy® Pluktomaatjes werd een zeer succesvolle actie en de opgehaalde 120.000 euro kwam via de Stichting MS Research terecht bij het erfelijkheid-onderzoek van Iris Jonkers.
Het bezoek resulteerde in een geslaagde dag, vol interacties, een lab-tour en presentaties. Zo werd de complexiteit van de ziekte belicht, waarbij één van de conclusies was dat er nog veel werk te doen is… Het project van onderzoekers Iris Jonkers, Aarón Daniel Ramírez-Sánchez en Vera Kuiken (master student) is gericht op hoe de genetica bijdraagt aan de ontwikkeling van MS en de zoektocht naar genen die hierbij een rol spelen. MS-onderzoek doe je samen, op nationaal en internationaal niveau, en zo werd in de middag via een video-verbinding ook contact gezocht met de betrokkenen buiten Groningen, namelijk dr. Joost Smolders van het Rotterdamse ErasMS en dr. Karim Kreft in Cardiff.
Door met elkaar te praten wordt duidelijk wat voor mensen met MS belangrijk is en hoeveel impact de ziekte op hun leven kan hebben. Het contact is niet alleen erg leerzaam, maar voor de onderzoekers ook erg motiverend. Het benadrukt de noodzaak van wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte MS en daarnaast zien de mensen met MS met hoeveel energie en passie het onderzoek door een enthousiaste groep jonge onderzoekers wordt gedaan. Mooi zichtbaar werd dat mensen in verschillende rollen (zoals onderzoekers, donateurs en mensen met MS) gezamenlijk werken aan een gemeenschappelijk doel, namelijk een betere toekomst voor mensen met MS.
Kortom, een mooi voorbeeld van ‘van zaaien komt oogsten’ en een motiverende dag voor allen die gepassioneerd zoeken naar oplossingen voor MS.